Cliff House Marblehead, MA
Cliff House Marblehead, MA

Devereux Beach House

Our client presented Flavin Architects with a unique challenge. On a site which previously hosted two houses, our client asked us to design a modestly sized house and separate art studio. Both structures reduce the height and bulk of the original buildings. The modern concrete house we designed is situated on the brow of a steep cliff overlooking Marblehead harbor. The concrete visually anchors the house to stone outcroppings on the property, and the low profile ensures the structure doesn’t conflict with the surround of traditional, gabled homes.

Three primary concrete walls run north to south in parallel, forming the structural walls of the home. The entry sequence is carefully considered. The front door is hidden from view from the street. An entry path leads to an intimate courtyard, from which the front door is first visible. Upon entering, the visitor gets the first glimpse of the sea, framed by a portal of cast-in-place concrete. The kitchen, living, and dining space have a soaring 10-foot ceiling creating an especially spacious sense of interiority. A cantilevered deck runs the length of the living room, with a solid railing providing privacy from beach below. Where the house grows from a single to a two-story structure, the concrete walls rise magisterially to the full height of the building. The exterior concrete walls are accented with zinc gutters and downspouts, and wooden Ipe slats which softly filter light through the windows.

rear corner of home with deck overlooking ocean
concrete home nestled into landscape with ledge
hand sketch of front elevation of concrete home
front elevation of concrete home
hand sketch of great room with kitchen and deck
great room with kitchen and deck
exterior deck with adirondack chair overlooking the ocean
hand sketch of rear elevation of home with studio
rear elevation of home with cantilevered deck
Colin, Paul, Heather, you have built the house I always imagined would someday sit on this cliff. The whole project has been super fun, and now to actually live there is very exciting! Congrats to you all!

I love how it shines in the sun, I love the dark areas that grow as it rains, I love the pinkish hue it takes on at sunset, I love the dark monolith it is after dark. I love it, love it, love it!
Client
cliff house glowing at dusk
driveway entry of concrete home
dusk shot of front elevation
cliff house cad drawing floor plan

Credits

General Contractor

P.M. Gallagher Builders

Landscape Architect

Wagner Hodgson Landscape Architecture

Landscape Contractor

Corliss Landscape and Irrigation

Structural Engineer

Webb Structural Services

Surveyor + Civil Engineer

Hayes Engineering

Photographer

Millicent Harvey Photography

Related Projects

modern exterior of black 3-story row house glowing at duskmodern exterior of black 3-story row house glowing at duskmodern exterior of black 3-story row house glowing at dusk View Project: Bunker Hill House

Bunker Hill House

Modern Row House

copper clad home with stucco and glass additioncopper clad home with stucco and glass additioncopper clad home with stucco and glass addition View Project: Glass Modern

Glass Modern

Modern House Reinvented

interior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beams View Project: Kettle Cove Farmhouse

Kettle Cove Farmhouse

Coastal Modern Farmhouse

rear exterior of home with swimming poolrear exterior of home with swimming poolrear exterior of home with swimming pool View Project: Tanglewood Modern

Tanglewood Modern

Berkshires Family Retreat