Gap Head Retreat Rockport, MA
Gap Head Retreat Rockport, MA

Modern Rockport

The original colonial revival house occupied a spectacular location on the rocky shore of Rockport harbor. The interior had been changed over the years, converted into an apartment dwelling so that almost none of the original interior finishes remained intact. A major drawback to the original structure was that the first floor ceiling was a cramped seven feet high. Our clients, an active young family, wanted to completely transform these spaces and to add a modern study to the west side of the house.

Our renovation began with lowering the first floor by two feet. This achieved a generous ceiling height, and connected the home more perfectly to the exterior spaces including the gorgeous granite rock outcropping where the house sits. We opened up a cramped interior and increased the number of windows to bring the dramatic seascape into their daily lives.

Then we designed a sleek, modern addition that incorporates the traditional New England building materials used in the main house. A glass link leads from the main house to the addition, respecting the integrity of the original house. Local Rockport Granite and shingled walls support the addition's folded “origami” copper roof that sweeps up towards the sea and shelter’s floor to ceiling glass.

exterior addition with metal cantilevered roof
exterior of ocean front new england home
living room interior with fireplace and ocean views
Flavin Architects designed and oversaw the complete renovation of our house. They listened to what we wanted - a modern renovation that capitalized on the property's seafront location but at the same time reflected the qualities of the landscape and the flavor of the neighborhood. Local materials were sourced - granite from the local quarry. The stand alone addition was a master stroke which both echoed the nature of the local New England architecture yet made a unique and distinctive statement with its beautiful, sloping roof which faces the sea. Flavin Architects understood that we wanted excellent design but that with four children the house had to be a place to live comfortably. Even 10 years on, the house still feels brand new as the design elements are timeless. Visitors still marvel at its beauty. The build itself was painless and on time. Flavin helped us to choose a quality builder and monitored every single contractor to make sure quality was maintained in every area.
HOMEOWNER
interior view of kitchen cooktop and cabinets
exterior addition with metal cantilevered roof
interior of dining room and living room with fireplace
interior of home office with ocean views and wood ceiling
cad drawing floor plan

Credits

General Contractor

Metric Construction

Structural Engineer

Phelan Engineering

Mechanical Engineer

R.W. Sullivan

Photographer

Peter Vanderwarker Photography

Publications

"Old Meets Bold," Northshore Magazine, 2014

"Home for the Summer," Boston Globe Magazine, 2005

Related Projects

rear exterior of home with swimming poolrear exterior of home with swimming poolrear exterior of home with swimming pool View Project: Tanglewood Modern

Tanglewood Modern

Berkshires Family Retreat

exterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal siding View Project: Woodland Retreat

Woodland Retreat

A Natural Sanctuary

interior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beams View Project: Kettle Cove Farmhouse

Kettle Cove Farmhouse

Coastal Modern Farmhouse

oceanside pool and glass cabanaoceanside pool and glass cabanaoceanside pool and glass cabana View Project: Eastern Point Retreat

Eastern Point Retreat

Modern Pool House By-the-Sea