Rooftop Oasis Brookline, MA
Rooftop Oasis Brookline, MA

Rowhouse Transformed

Our client loved their 100-year-old Brookline row house but wanted to develop the attic and roof spaces into more integrated, usable parts of the home. Since the deep but narrow house suffered from a lack of usable outdoor space and the attic, on the fifth floor, was unfinished and underdeveloped, we focused our design there.

Our solution was two-fold. We converted the attic into a family room and installed a functional glass floor aligned over the light well in the main stairwell of the house. We aligned this element with a similar glass installation in the roof, allowing natural light to fall past every interior floor. The finished attic room is a bright, communal space.

A modern steel and glass staircase rises from the attic to the rooftop against a backdrop of exposed brick. The stairs lead to a modern pavilion that provides access to the rooftop lounging space. The roof deck is built from mahogany, which will develop a silvery patina as the wood ages. The mahogany elements include built-in seating, which is settled against a wood slat railing that provides a sense of security and maintains intimacy. Additionally, a perimeter trellis frames the gorgeous views of the tree-lined hills to the west of Brookline.

interior with steel staircase and glass floor window
roof top view with built-in bench and tree tops in the distance
modern roof top headhouse with seating
Here, inspired by a rooftop space that Modernist pioneer Le Corbusier designed in Germany, Flavin created a mahogany railing and trellis structure that goes around the interior of the deck. “It doesn’t block the view, it actually frames the view and gives a sense of scale to things,” he says.
"A Brookline Roof Deck Gets A Second Life," Boston Globe, 2014
roof top view with built-in bench and tree tops in the distance
row house cad drawing floor plan of two floors

Credits

General Contractor

Perkins Custom Contracting

Structural Engineer

Michael E. Waterman Structural Engineering

Photographer

Nat Rea Photography

Publications

"A Brookline Roof Deck Gets A Second Life," Boston Globe, 2014

Related Projects

corner glass and metal buildingcorner glass and metal buildingcorner glass and metal building View Project: Glass House In The Garden

Glass House In The Garden

Modern Bonsai Greenhouse

3-story outdoor structure with wood screen3-story outdoor structure with wood screen3-story outdoor structure with wood screen View Project: Lantern Studio

Lantern Studio

Rooftop Garden Creative Retreat

oceanside pool and glass cabanaoceanside pool and glass cabanaoceanside pool and glass cabana View Project: Eastern Point Retreat

Eastern Point Retreat

Modern Pool House By-the-Sea

exterior corner of screen porch with extended wood soffits lit up at duskexterior corner of screen porch with extended wood soffits lit up at duskexterior corner of screen porch with extended wood soffits lit up at dusk View Project: Modern Screen Porch

Modern Screen Porch

Unifying House and Garden