Brown Jackson House Lincoln, MA
Brown Jackson House Lincoln, MA

Mid-Century Remodel on Tabor Hill

This sensitively sited house was designed by Robert Coolidge, a renowned architect and grandson of President Calvin Coolidge. The house features a symmetrical gable roof and beautiful floor to ceiling glass facing due south, smartly oriented for passive solar heating. Situated on a steep lot, the house is primarily a single story that steps down to a family room. This lower level opens to a New England exterior. Our goals for this project were to maintain the integrity of the original design while creating more modern spaces. Our design team worked to envision what Coolidge himself might have designed if he'd had access to modern materials and fixtures.

With the aim of creating a signature space that ties together the living, dining, and kitchen areas, we designed a variation on the 1950's "floating kitchen." In this inviting assembly, the kitchen is located away from exterior walls, which allows views from the floor-to-ceiling glass to remain uninterrupted by cabinetry.

We updated rooms throughout the house; installing modern features that pay homage to the fine, sleek lines of the original design. Finally, we opened the family room to a terrace featuring a fire pit. Since a hallmark of our design is the diminishment of the hard line between interior and exterior, we were especially pleased for the opportunity to update this classic work.

mid-century modern kitchen with floating cabinets
mid-century modern exterior with glass walls
exterior of mid-century modern glass walls with exposed beams
mid-century modern interior balcony overlooking living room
mid-century modern split level entry staircase
mid-century modern kitchen with floating cabinets and glass walls
Colin's team helped us make smart decisions to maximize our budget and recommended beautiful space design options, getting finishes and measurements right down to the smallest detail. The team leveraged their experience to shift our plans from a much more expensive addition to a reconfiguration of existing space that fits perfectly with the overall flow of the home.

In addition to the design, Flavin Architects were able to recommend an exceptional builder saving us 2-3 months of project time. Based on their relationship and ongoing cooperation with the builder we received excellent value throughout the construction the project.

Most importantly, Flavin Architects demonstrated exceptional integrity and care throughout the process. We sincerely enjoyed working with Flavin Architects on this project and love the results.
Homeowner
exterior of mid-century modern glass walls with exposed beams
mid-century modern kitchen with floating cabinets
mid-century modern cad drawing floor plan

Credits

General Contractor

Perkins Custom Contracting

Structural Engineer

Siegel Associates

Millwork

Oak Tree Woodworking

Photographer

Nat Rea Photography

Publications

"From the Heart," Boston Globe Magazine, 2015

Related Projects

exposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modern View Project: Rosenwald House

Rosenwald House

Mid-Century Modern in Lincoln

mid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceiling View Project: Wales House

Wales House

Modern Refresh of Hoover + Hill

mid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windows View Project: Sculpted to the Land

Sculpted to the Land

Henry Hoover Masterpiece Restored

exterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal siding View Project: Woodland Retreat

Woodland Retreat

A Natural Sanctuary