Wales House Outbuildings Lincoln, MA
Wales House Outbuildings Lincoln, MA

New Additions to Hoover + Hill

This project is a continuation of the renovation and updating work Flavin Architects had previously completed at the 1958 Wales house, designed by architect Henry Hoover and Walter Hill. Our clients, a young family, desired more space for guests, a home office, a yoga studio, and covered car parking. The challenge was to respect the architects’ original vision and not to interfere with the perfect cruciform plan of the house. To accomplish these goals, we converted the existing garage/workshop structure into a guest house, and then designed a new, separate carport/storage building.

The new carport building shares the low slope gable of the original Hoover structure. The post and beam structure characteristic of Hoover’s design is updated through the use of galvanized steel posts and I beams. The galvanized beams cantilever to support a sheltered walkway leading from the parking to a guest house terrace defined in relationship to the three structures surrounding it. The terrace is paved in slate with a central rain garden. Wood lattice clads the carport, providing good ventilation and letting the building glow like a lantern at night. Our guest house renovation celebrates the unique structural timber ceiling of the original garage. We replaced opaque plywood trusses with a slender cable truss structurally engineered by Webb Structural Services. This cable truss allows for a view of the timber ceiling. A wall of glass facing the courtyard replaced the original garage door. A murphy bed in the rear room enables quick conversion from guest quarters to weight room.

carport glowing at dusk
exterior of wales house outbuildings
studio and house glowing at dusk
interior of studio looking out to terraced patio
The yoga studio and carport were an attempt to create spaces in the woods that inspired and offered natural reflection of thoughts and emotions through the change of the seasons. The yoga studio, originally a garage nearing the end of its life, was reimagined by Flavin with 270 degree views of the woods with prime viewing for the approach of the New England weather changes. The carport, an open-air structure offered a direct openness to the woods and the elements. All together, we aspire to hold the respect of Hoover's genius in building a lifestyle immersed in the woods of Lincoln, MA.

I start each day with yoga and meditation in the yoga studio. The morning begins with a quick walk outside from the main house to the studio, where I witness the daily changes in New England weather, from a dark, cold, snowy winter morning, to a hot, humid, summer sunrise with birds chirping. It is a wonderful feeling to practice yoga, holding my practices constant, and observing the change of seasons around us in the woods.
Homeowner
studio kitchenette
outbuildings glowing at dusk
exterior of carport featuring screen
hand sketch of carport detail
front elevation of carport with porsche
carport glowing at dusk
studio bathroom with open glass shower
studio interior with exposed steel
aerial view of carport and studio
detail of carport from the rear
detail of cable truss
wales house outbuildings floor plan

Credits

General Contractor

Perkins Custom Contracting

Landscape Design + Construction

Lynch Landscape & Tree Service

Structural Engineer

Webb Structural Services

Surveyor

Sullivan, Connor & Associates

Awards

Modernism Award, FoMA Lincoln, 2020

Photographer

Nat Rea Photography

Related Projects

mid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceiling View Project: Wales House

Wales House

Modern Refresh of Hoover + Hill

mid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windows View Project: Sculpted to the Land

Sculpted to the Land

Henry Hoover Masterpiece Restored

exposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modern View Project: Rosenwald House

Rosenwald House

Mid-Century Modern in Lincoln

mid-century modern kitchen with floating cabinetsmid-century modern kitchen with floating cabinetsmid-century modern kitchen with floating cabinets View Project: Brown Jackson House

Brown Jackson House

Mid-Century Remodel on Tabor Hill