Hajjar House Andover, MA
Hajjar House Andover, MA

New England Ranch Remodel

This rambling mid-century house in Andover, MA was designed in 1952 by William Hajjar. Hajjar graduated from MIT in 1942, 40 years before Flavin Architects' founding principal, Colin Flavin enrolled there. In addition to his focus on designing houses, Hajjar was also active in research, and developed double glass curtain walls, an early innovation in making buildings more energy efficient.

Our client had outgrown the original single-story house, and our challenge was to add a second floor without losing the low-slung character of the original massing. Our addition is set discretely at the rear of the house away from the street. We extended a rectangular bay window up to the new second floor, linking the new to the existing. To reach the second floor, we designed a new steel stair that wraps around the home’s original massive bluestone fireplace The second floor includes a master bedroom suite and study. The exterior color scheme is a striking contrast of charcoal siding and white painted concrete masonry units. In keeping with the spirit of Hajjar’s vision of energy efficient housing, the home features a generous number of south-facing windows to maximize passive solar light and heat.

vertical photo of hajjar house exterior
photo of exterior of the hajjar house
interior dining space in hajjar house
sketch of hajjar house
photo of interior stairwell
Colin and his team did a great job on our home renovation. He and Howard listened carefully to our requirements and designed a perfect 2nd story that integrates perfectly well the rest of the house. They designed a master bedroom and office with a beautiful stair. They found creative solutions on the few issues we had such as the place for the stair and doors. They also worked well with the builder we found. We liked working with them and really love the result.
Client
interior living space at hajjar house
hajjar house cad drawing floor plan

Credits

General Contractor

Black House Builders

Structural Engineer

Webb Structural Services

Photographer

Nat Rea Photography

Awards

2016 Andover Preservation Commission Preservation Award for Sympathetic Addition

Related Projects

mid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceilingmid-century modern interior with wood ceiling View Project: Wales House

Wales House

Modern Refresh of Hoover + Hill

exposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modernexposed beam mid-century modern View Project: Rosenwald House

Rosenwald House

Mid-Century Modern in Lincoln

mid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windowsmid-century modern dining room floor to ceiling windows View Project: Sculpted to the Land

Sculpted to the Land

Henry Hoover Masterpiece Restored

exterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal sidingexterior of home with vertical cedar accents and warm grey metal siding View Project: Woodland Retreat

Woodland Retreat

A Natural Sanctuary