Cedar Cove Modern Webster, MA
Cedar Cove Modern Webster, MA

Lakeside Lantern Retreat

Cedar Cove Modern benefits from its integration into the landscape. The house is set back from Lake Webster to preserve an existing stand of broadleaf trees that filter the low western sun that sets over the lake. Its split-level design follows the gentle grade of the surrounding slope. The L-shape of the house forms a protected garden entryway in the area of the house facing away from the lake while a two-story stone wall marks the entry and continues through the width of the house, leading the eye to a rear terrace. This terrace has a spectacular view aided by the structure’s smart positioning in relationship to Lake Webster.

The interior spaces are also organized to prioritize views of the lake. The living room looks out over the stone terrace at the rear of the house. The bisecting stone wall forms the fireplace in the living room and visually separates the two-story bedroom wing from the active spaces of the house. The screen porch, a staple of our modern house designs, flanks the terrace. Viewed from the lake, the house accentuates the contours of the land, while the clerestory window above the living room emits a soft glow through the canopy of preserved trees.

entry walkway to modern home
rear elevation of modern home nestled in landscape
living room with massive stone fireplace
Flavin Architects have been wonderful to work with! We’ve been working collaboratively with Colin, Nicole and Howard and we couldn’t ask for a better team. They have a special talent for working together with you to design and create YOUR dream house while keeping you within the lines, so to speak, as far as budget, architectural design, size etc. We always look forward to our meetings as not only do we enjoy the professional collaboration, but we genuinely enjoy them as simply good and pleasant people to be with. We highly recommend Flavin Architects.
Homeowner
living room looking out over waterfront deck
rear elevation nestled into landscape at dusk
hand sketch of floor plan and front elevation
living room looking toward front entry behind screen
rear deck off living and dining room
rear deck off screen porch
front elevation of modern split-level home
entry foyer with screen
living room toward front entry behind screen
screen porch with waterfront view
waterfront open layout floor plan

Credits

General Contractor

Morin Builders

LANDSCAPE CONTRACTOR

Highland Landscaping

STRUCTURAL ENGINEER

Johnson Structural Engineering

SURVEYOR + CIVIL ENGINEER

BC Engineering & Survey

MECHANICAL ENGINEER

JV Mechanical Contractors

MILLWORK

Fine Lines

Photo Stylist

Simplemente Blanco

PHOTOGRAPHER

Nat Rea Photography

Related Projects

exterior of modern home from rearexterior of modern home from rearexterior of modern home from rear View Project: Woodhaven Modern

Woodhaven Modern

Lexington Modern

driveway entry of concrete homedriveway entry of concrete homedriveway entry of concrete home View Project: Cliff House

Cliff House

Devereux Beach House

interior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beamsinterior of dining room with exposed timber beams View Project: Kettle Cove Farmhouse

Kettle Cove Farmhouse

Coastal Modern Farmhouse

exterior corner of home glowing at night in the woodsexterior corner of home glowing at night in the woodsexterior corner of home glowing at night in the woods View Project: Naturally Modern

Naturally Modern

West Coast Modern in New England